DAVID MUNYON – AMERICAN GUITAR

De bijna 69-jarige David Munyon is een uit Midland City, Alabama afkomstige Amerikaanse singer-songwriter die al sinds meerdere jaren woonachtig is in Duitsland. Hij kan op een indrukwekkend repertoire terugblikken en op een in 1993 beginnende carrière die tot op heden zo’n twintigtal uitstekende platen en meer dan 500 liedjes heeft opgeleverd. Meerdere van zijn albums werden in de voorbije jaren door de redactie van ‘Rootstime’ onder de loep genomen en telkens weer van een lovende recensie voorzien.

Dat is nu opnieuw het geval voor zijn meest recente release die “American Guitar” als titel kreeg en negen nieuwe songs van David Munyon bevat. Hij nam die liedjes op gedurende november 2020 in een akoestische versie met enkel zijn gitaar in de begeleiding. Het was een periode waarin de wereld ‘on hold’ stond en in lockdown was omwille van de coronacrisis. Het dodelijke virus wist ons allemaal angstig in de ban te houden. Bovendien werd zijn woontrailer vernietigd door een verwoestende tornado en werd zijn vrouw Sharon getroffen door kanker, terwijl hij omwille van de pandemie ook nog eens zijn tournees van 2020 en 2021 moest annuleren.

Dat waren nu niet de meest leuke omstandigheden om songs te schrijven en een plaat op te nemen, maar toch vond David Munyon de moed en de energie om zich toe te leggen op wat hij altijd al het best en het liefst had gedaan. Het album “American Guitar” kwam tot stand via ‘crowdfunding’ en werd zo gesponsord door de vele fans die al die jaren van zijn muziek hebben gehouden en genoten. De uitermate sobere en intieme liedjes op deze plaat vormen samen zijn geschenk terug aan al die fans.

David Munyon was teruggekeerd naar Alabama om zijn vrouw in het ziekenhuis bij te staan tijdens de moeilijke maanden van haar chemokuur. De opname van “American Guitar” werd gedaan tijdens een live gespeelde sessie die op 4 november 2020 plaatsvond in de kelder van het huis van een vriend in Birmingham, Alabama. De opnameleider was Todd Fisher en de plaat werd nadien gemixt en gemasterd in de ‘Sonic Music Studio’ in Chemnitz, de derde grootste stad van de Duitse deelstaat Saksen die ten tijde van Oost-Duitsland nog Karl-Marx-Stadt heette en nu de Duitse thuisbasis vormt voor David Munyon.

Het verdriet en de melancholie waarin David Munyon leek te verzwelgen straalt af van de meeste liedjes op dit album. Enkele kenmerkende songs zijn het prachtige “It’s Raining In My Dreams” over de angst om zijn geliefde te verliezen, het nostalgisch naar zijn jeugdjaren terugblikkende “Beautiful Magnolias”, “Like Paris” waarin hij zijn bewondering voor de mooie Franse hoofdstad uitzingt, “As Your Name Implies” over de dodelijke oorlogen in Vietnam en Cambodja en het aan zijn zwaar zieke vrouw opgedragen a capella gezongen hartverscheurende liefdesliedje “I Am Here Waiting For You”.

Het openingsnummer “Rail Bird Cages” is echter een aanklacht over alles wat er fout loopt in deze wereld en door het corrupte beleid van de politici in zijn thuisland. De rustgevende stem van David Munyon klinkt doorleefd en een beetje vermoeid in deze songs, wellicht het gevolg van al de miserie die hem in de recente periode is overkomen. Toch bemerken we ook wel enkele vleugjes hoop en toekomstperspectief in een paar songs en dat is dezer dagen meer dan welkom bij iedereen en zeker bij elke trouwe muziekliefhebber.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mobile Home Records

video